Sapientia WebMail felhasználói útmutató

 

Ez az útmutató segítséget nyújt a Sapientia EMTE új webes levelező programjának (Roundcube) a használatához. A Roundcube egy webes levelező program, amellyel hozzáférhetünk a tárhelyen tárolt leveleinkhez. Minden böngésző típussal használható és mindent tud, amely elvárható egy webmail klienstől. A részletes angol nyelvű tájékoztató megtálalható a https://docs.roundcube.net/doc/help/1.1/en_US/ webhelyen. A webcím megadása után a következő ábrán is látható bejelentkező ablak fog fogadni, ahol a Username cellában megadjuk a felhasználónevünket (@ms.sapientia.ro előtti név) és a Password mezőben a jelszavunkat ezután a Login gomb megnyomásával beléphetünk az email fiókunkba.

 

Ha belépés után az angol felület fogad, a következő lépések végrehajtásával állítható magyar nyelvre.

1.   Rákattintunk a Settings menüpontra

2.   Baloldali menüben kiválasszuk a Preferences menüpontot

3.   A megnyíló Sections alpontok közül rá kattintunk User Interface menüpontra

4.   A Language menüpont alatt kiválasztjuk a Hungarian opciót

5.   A lap alján a Save gombra kattintva elmentődnek a beállítások

 

Ugyanitt lehetőségünk van az időzóna-, az időformátum-, valamint a dátumformátum módosítására, ezen kívül a beérkezett üzenetek ellenőrzésének gyakoriságát is szabályozhatjuk. Javasolt az 5 percenkénti ellenőrzés beállítása. Ezen kívül módosítható a kinézet is. Szerverünkön alapból a Larry skint használjuk.

Postafiók nézet

Ennél az opciónál a megjelenített levelekkel kapcsolatos beállításokat találjuk. Bekapcsolhatjuk, hogy e-mailekről legyen-e előnézeti képünk. Az előnézettbe betöltődött levelek olvasottként jelölődjenek-e vagy sem.

Itt állíthatjuk be, hogy a rendszer hogyan kezelje az olvasási visszaigazolási kéréseket. Alapértelmezésben rákérdez arra, hogy küldjön-e visszaigazolást, de ezt akár automatikussá tehetjük vagy le is tilthatjuk.

Itt szabályozhatjuk a megjelenített levelek számát is. Ezt nem érdemes nagyra állítani. Megfelelő az alapértelmezett 50 db.

 

Üzenetek megjelenítése

Ebben a szekcióban két nagyon fontos beállítási lehetőségűnk van. Az egyik a HTML megjelenítés a másik az alapértelmezett karakterkódolás.

Az előbbit érdemes bekapcsolni, hiszen manapság nagyon sokan küldenek formázott e-maileket. Ilyenek például a hírlevelek.

Az alap karakterkódolásnál pedig javasolt az UTF-8 (Unicode) formátum, amely helyesen jeleníti meg az ékezetes karaktereket nem csak a magyar nyelvnél, hanem, akár a német, cseh stb. nyelveknél is.

További lehetőség a távoli beágyazott képek megjelenítésének bekapcsolása. Ezt meg kell gondolni, hogy szükséges-e hiszen egy veszélyforrás lehet.

Mobil internetet vagy lassú net kapcsolat esetén, javasolt a html megjelenítés és a csatolt képek megjelenítésének a kikapcsolása, így jelentősen csökkenthető az adatforgalom, így felgyorsítva a levelek letöltődését is.

 

Űznetek írása

A beállítások között ennek is szenteljünk egy kis figyelmet. Nagyon fontos opciókat szabályozhatunk itt.

Fontos funkciók:

·       HTML üzenet írása

·       Piszkozat automatikus mentésének ideje

·       Olvasási visszaigazolás megkövetelése

·       Kézbesítési visszaigazolás megkövetelése

·       Aláírás automatikus hozzáadása

·       Helyesírás-ellenőrzés az üzenet elküldése előtt

Továbbá itt állíthatjuk még be, hogy a válasz írása az eredeti üzenet alatt vagy felett kezdődjön.

Javasolt a választ az eredeti üzenet felett kezdeni, mivel így megkönnyítjük az olvasó dolgát.

 

Címjegyzék

Itt túl sok mindent nincs értelme állítgatni. Talán csak a Névjegyek listázásának beállításait.

 

Különleges mappák

A négy alapértelmezett mappát itt állíthatjuk be/át:

·       Piszkozatok (Drafts)

·       Küldött levelek (Sent)

·       Kéretlen levelek (Spam)

·       Törölt elemek (Trash)

Ha mi másik mappát szeretnénk beállítani ezekhez, akkor természetesen előbb majd létre kell hoznunk a Mappák menüpont alatt, majd utána kiválaszthatjuk a listából.

 

Szerverbeállítások

A szerverbeállításait módosíthatjuk némileg a következőkkel:

·       Üzenet olvasottként jelölése törléskor

·       Üzenet törlendőnek jelölése törlés helyett

·       Törölt üzenetek ne legyenek megjelenítve

·       Üzenet törlése, ha nem sikerül áthelyezni a törölt elemek mappába

·       Üzenetek közvetlen törlése a levélszemét mappából

·       Törölt elemek mappa ürítése kilépéskor

·       Beérkezett üzenetek mappa tömörítése kilépéskor

 

Naptár

Itt beállítható hogyan jelenjen meg a naptár milyen legyen az alapnézet, óra felbontás, különböző események kiszínezésének a módja.

 

Mappák

Itt információt kaphatunk az alapértelmezett mappák megjelenítési módjáról és méretéről ezek: Piszkozatok (Drafts), Küldött levelek (Sent), Kéretlen levelek (Spam), Törölt elemek (Trash). Ugyanitt hozhatunk létre új mappákat, amelyekbe rendezhetjük leveleinket illetve az Üzenetszűrők segítségével különböző paraméterek szerint válogathatjuk az üzeneteinket például egy bizonyos fejléccel rendelkező üzenetet automatikusan átirányíthatunk egy tetszőleges mappába.

 

Azonosítók

Itt megadhatjuk az alapértelmezett aláírást. Az itt megadott szöveg alapértelmezetten bemásolásra kerül minden elküldött üzenet végére. Ha a HTML opciót kipipáljuk, akkor további formázási opciókat is használhatunk. Megjegyzés: ha valaki nem HTML formátumban olvassa levelünket az az aláírás mellet látni fogja a HTML formázó kódot is ezért érdemes itt egy szimpla szöveget megadni formázás nélkül.

 

Válaszok

Módunkban áll előre megírt válasz szövegek elmentésére, amelyeket aztán beilleszthetünk az üzent írásánál.

 

Üzenetszűrők

Itt különböző paraméterek szerint szűrhetjük a bejövő leveleket, ugyanitt állíthatjuk be a levél továbbküldést például Google vagy Yahoo fiókokba.

A szűrő készletek ablakban létrehozhatunk több szűrő csoportot, amelyekbe más és más szűrőket definiálhatunk. Ha minden üzenetünket átakarjuk irányítani egy másik postafiókba, akkor, hozzunk létre egy új szűrőt. Adjunk egy tetszőleges nevet válasszuk a minden üzenetre illeszkedjen pontot. Ezután válasszuk a legördülő listából az „Üzenet továbbítása ide:” alpontot és adjuk meg az email címet ahova továbbítani szeretnénk leveleinket, aztán mentsük a szűrő beállításait.

 

 

Jelszó

Itt módunkban áll a postafiók jelszavának a módosítására a jelszónak meg kell felelnie az aktuális jelszó erősségi szabályoknak, amely ugyanitt olvasható.

Megkérünk mindenkit törekedjenek erős jelszavak használatára postafiókjának hatékonyabb védelme  érdekében.

 

 

E-mail

A beállítások után elkezdhetjük használni email fiókunkat.

Belépés után vagy a jobb felső sarokban az E-mail fülre kattintva a következő felület fogad

 

1.   Itt láthatóak az alapértelmezett mappák és jelenlegi tartalmuk illetve a Beállítások során hozzáadott további mappák is itt jennek meg.

2.   A frissítés gombra kattintva ellenőrizhető, hogy érkezett-e új levél.

3.   Új üzenet írásához erre a fülre kell kattintani.

4.   Válasz levél írása az éppen kijelölt levélre (kékkel) vagy az összes levélre több levelet a Ctrl nyomva tartásával és az egérrel lehet kiválasztani. A kijelölt levél kékkel lesz kiemelve nem jelenik meg pipa előtte.

5.   A kijelölt levél vagy levelek továbbítása másik címre

6.   A kijelölt levél vagy levelek törlése

Új levél írása

Rákattintva az Új üzenet fülre a következő oldal nyílik meg:

 

1.   Mégsem üzenet elvetése visszatérés az email fiókba

2.   Küldés az üzenet elküldése a címzettnek

3.   Mentés az üzenet elmenthető valamely al-mappába

4.   Helyesírás ellenőrzés a legördülő menüből kiválasztható milyen nyelven történjen a helyesírás ellenőrzése

5.   Fájl csatolása az üzenethez ez megtehető a jobboldali oszlopból is itt fognak megjelenni a már csatolt fájlok. Ha a böngésző támogatja a HTML5 formátumot az állományok egyszerűen behúzhatók ebbe az oszlopba.

6.   Válaszok - a beállítások pont alatt tárgyalt előre megírt válaszok innen illeszthetőek be.

A bal oszlopban látható a személyes címjegyzék a Címzett innen is kiválasztható.

A címzett és a tárgy megadása után kiválasztható a szerkesztés típusa egyszerű szöveg (a régi levelezőrendszer ilyet használt) vagy HTML ekkor lehetőségünk nyílik további formázási paraméterek beállítására. Sürgősség meghatározza a levél prioritását ez megjelenik a fogadó fél leveles ládájában. Beállítható hogy olvasás vagy megérkezés esetén kapjunk visszaigazolást illetve, hogy hova szeretnénk az elküldött üzenetet menteni alapértelmezetten a Küldöttek mappába.